تأثير حضور امام عليه السلام در فراگيرى علم
انسانهاى عصر ظهور نيازى به بررسى هاى وقتكش و بى نتيجه ندارند ؛ زيرا به فرمودۀ حضرت امام مجتبى عليه السلام جهان در آن روزگار ، سرشار از علم و دانش همراه با دليل و برهان است .
آرى ؛ اگر مردم بهرهمند از نعمت حضور و ظهور امام عليه السلام در ميان جامعه باشند ، با سرعت هرچه بيشتر مى توانند به منابع عظيم علمى راه يابند و علم برهانى را همراه با علم لدنّى از آبشخور وحى فرا گيرند و به نتيجۀ قطعى برسند .
اكنون براى اين كه مطلب كاملاً روشن شود دربارۀ فراوانى انواع حيوانها سخن گفته و سپس با نقل روايت جالبی به نتيجه گيرى مى پردازيم :
همان گونه كه گفتيم بر فراز كوهها ، در دامن صحراها و در اعماق درياها موجودات بسيار فراوان و عجيبى وجود دارند ، روش زندگى آنها خصوصيّات و ويژگى هاى آنها و چگونگى تكثير ازدياد آنها و شناخت آنها ، بر اثر كثرت انواع آنها براى ما ممكن نيست.
تاكنون در دنياى ما فقط 86000 نوع پرنده زندگى مى كنند (178) و در ميان حشرات فقط در حدود 400 هزار گونه پروانه در دنيا شناخته شده كه در حدود 150 هزار گونه آن در ايران موجود است .(179)
با توجّه به فراوان بودن انواع حيوانها اگر فردى به عنوان مثال در علم حيوانشناسى بخواهد بداند تكثير نسل ميليونها نوع حيوانى كه در جهان زندگى مى كنند چگونه است؟ كدام يك از آنها تخم گذارى مى كنند و كدام يك زايمان دارند ؟ به ميليونها سال تحقيق و بررسى نياز دارد .
علاوه بر اين ، چگونه مى تواند از وضع ميليونها حيوانى كه در اعماق درياها يا در دامن صحراها و يا بر فراز كوهها زندگى مى كنند آشنا شود ؟! ولى همين فرد اگر اين مطلب را نه از راه تحقيق و بررسى و تجربه ؛ بلكه از راه آموختن از كسى كه آگاه از اسرار خلقت و شاهد بر آفرينش موجودات است بياموزد ، با فرا گرفتن يك قانون عمومى مى تواند راه غير ممكنِ چند ميليون ساله را در يكى دو دقيقه بپيمايد .
اكنون براى روشن شدن اين حقيقت به نقل اين روايت مى پردازيم :
در مجموعۀ مرحوم حاجى معتمد الدوله فرهاد ميرزا از مجالس امير كمال الدين حسين فنايى نقل نموده كه حضرت صادق عليه السلام از امّ جابر پرسيد :
در چه كارى ؟
عرض كرد : مى خواهم تحقيق كنم كه از چرنده و پرنده كداميك تخمگذارى مى كنند و كداميك بچّه می آورند؟
فرمود : احتياج به اين مقدار فكر نيست ، بنويس : گوش هر حيوانى كه مرتفع و برجسته است بچّه مى آورد و گوش هر كدام كه به سر چسبيده است تخم مى نهد ، ذلك تقدير العزيز العليم.
«باز» با آن كه پرنده است و گوش او منخفض و به سر او چسبيده ، تخم مى نهد و «سنگپشت» كه چرنده است چون بدين گونه است تخم مى نهد و گوش خفّاش چون مرتفع است و به سر او چسبيده نيست ، بچّه مى آورد .(180)
بنابر اين قانون عمومى ، پرنده بودن حيوان دليل بر آن نيست كه چون پرنده است تخمگذارى كند . و همچنين چرنده بودن حيوان دليل بر آن نيست كه زايمان مى كند ؛ زيرا ممكن است در حالى كه پستاندار است تكثير نسل او از راه تخمگذارى باشد نه زائيدن .
«يكى از حيوانات بسيار عجيب ، حيوانى است كه چون همانند اردك نوك دارد به نوك اردكى معروف شده، اين حيوان با اين كه پستاندار است ولى همانند پرندگان تخمگذارى مى كند . به اين گزارش توجّه كنيد :
نوك اردكى ممكن است عجيبترين حيوانات نباشد ولى محقّقاً يك حيوان عجيب است. اين حيوان يك پستاندار است و شبيه تمام پستانداران پوست دارد و به بچّه هايش شير مى دهد ولى داراى منقارى مانند اردك و نيز پنجه هايى پرهدار است و عجيبتر اين كه مانند پرندگان تخم مى گذارد . نوك اردكى در حدود 50 سانتىمتر طول دارد و در استراليا زندگى مى كند.
نوك اردكى شناگر بسيار سريعى است . اين حيوان موقع شنا كردن انتهاى منقارش را بيرون آب قرار مى دهد و در همان حال تنفّس مى كند . نوك اردكى در كنار رودخانه زندگى مى كند . حيوان مادّه در آنجا تخم مى گذارد و به بچّه هايش شير مى دهد.»(181)
ما در بحثهاى گذشته يكى از ويژگى هاى مهمّ عصر ظهور را كه پخش شدن علم و دانش در ميان همۀ افراد جامعه مى باشد بيان كرديم و از مطالبى كه در اينجا به توضيح آنها پرداختيم دو ويژگى بسيار مهمّ ديگرِ عصر درخشان ظهور را روشن ساختيم :
1 - سرعت فراگيرى علوم بدون نياز به بررسى ها و جستجوهاى وقتگير .
2 - بدست آمدن نتيجۀ قطعى از آموزش بدون گرفتار شدن به بررسى هاى بى حاصل و بى نتيجه.
بديهى است اين دو ويژگى عصر ظهور چه آثار مهمّى را در پيشرفت علم و تمدّن واقعى براى جامعۀ بشريّت به ارمغان مى آورد .(182)
178) در ميان 86000 نوع پرنده اى كه در دنياى ما زندگى مى كنند بزرگترين و بلندترين آنها شترمرغ آفريقايى است امّا اين حيوان نمى تواند پرواز كند ؛ زيرا به طور متوسّط وزنش 135 و طول قدّش 2/40 مى باشد .
به موجب اطّلاعات دقيق، كلاغ پرسالترين پرندۀ روى زمين است و پس از كلاغ پرستوى دريائى است. سالخورده ترين كلاغ اهلى ، كلاغى بود كه 108 سال عمر كرد و پرسالترين پرستوى دريائى 44 سال تمام در بين همنوعان خود بسر برد . (دايرة المعارف (1001 نكتۀ جذّاب) : 263)
179) كتاب هفته ، ص 22 شنبه 17 بهمن 83 ، شمارۀ پياپى 611.
يكى از نويسندگانى كه دربارۀ «پروانه» جستجو و تحقيق نموده است مى نويسد : 9 سال روى اين كتاب كار كردم . از سال 73 بود كه دوربين عكّاسى ام را برداشتم و قدم به قدم ايران را گشتم ؛ اكثر سفرهايم به صورت گردشهاى علمى بوده كه دانشجويانم را هم به همراه داشته ام .
به اين ترتيب بود كه گونه هاى مختلف پروانه ها را در باغها ، مزارع ، كوهها و روى علفها شكار كردم ، شناسايى كردم و عكس گرفتم . ضمناً از موزه هايى كه پروانه ها را جمع آورى كرده اند و همچنين از منابع خارجى هم براى تكميل مطالب كتاب استفاده كرده ام.
پروانه با همۀ زيبايى هاى كه دارد و برخلاف تصوّر ما كه يك موجود مظلوم است از جمله زيان آورترين حشرات محسوب مى شود . آنها در پروازهاى دسته جمعى از يك نقطه به نقطه اى ديگر محصولات كشاورزى را از بين مى برند و با ايجاد قحطى و به دنبال آن شيوع بيمارى ها هزاران انسان را مى كشند.
180) گلزار اكبرى : 626 .
181) شگفتى هاى آفرينش : 20 .
182) اگر ويژگى هاى بسيار فراوان حضرت بقيّة اللَّه الأعظم عجّل اللَّه تعالى فرجه به خوبى و شايستگى مورد بحث و تحقيق واقع شوند ، نوشته اى بسيار پرمحتوى ، ارزنده و سازنده فراهم خواهد شد .
بازديد امروز : 28413
بازديد ديروز : 108362
بازديد کل : 138264703
|