امام صادق علیه السلام : اگر من زمان او (حضرت مهدی علیه السلام ) را درک کنم ، در تمام زندگی و حیاتم به او خدمت می کنم.
الفبايى درباره حرم و آداب زيارت

الفبايى درباره حرم و آداب زيارت (22)

آستان قدس رضوى، آرامش ‏بخش آفريدگانِ آفريدگار، و پناهگاه آشنا و بيگانه ‏است. مردم در همه آفاق، شوق زيارت اين بارگاه را دارند؛ و آرزو دارند از آبِ حيات ‏سقّاخانه حرم، جرعه ‏اى بنوشند.

 

اذن ورود به حرم مطهّر امام رضا عليه السلام، اشك شادى را در ديدگان شيفتگان ارض‏ اقدس جارى مى ‏سازد و اُنس با آن حضرت را در انسان افزايش مى ‏دهد.

 

در اين بارگاه، باران رحمت بر همه كسانى كه از برّ و بحر آمده ‏اند مى‏ بارد و بزرگ وكوچك را در بوستان ولايت و باغ ملكوتى خويش پذيرايى مى ‏كند.

 

اين سرزمين، پناهگاه همگان است؛ پارسايانِ پاكدل و نيز پر و بال سوختگان ‏پريشان ‏حال را پذيرا مى ‏شوند و راه پيشرفت و پرواز را به همه مى ‏آموزند.

 

گنبد زيبا و تابناك حرم، انسان را به تماشا وا مى ‏دارد و توجّه او را به خود جلب‏ مى‏ كند؛ گويى به او مى ‏آموزد كه قبل از تشرّف به حرم، قدرى تأمّل نموده و درس‏ توبه بياموزد تا بتواند در حضور حضرت امام رضا عليه السلام از تبليس ابليس در امان ‏مانده و راه تقوا را براى هميشه پيشه سازد.

 

بايد به رأفت و مهربانى حضرت ثامن الحجج ‏عليهم السلام اطمينان داشته باشيم و با ثبات ‏قدم در اين عقيده به ثناگويى آن حضرت پرداخته تا بر ثواب و ثمره زيارت خود بيفزاييم و با زيارتى كه همراه با معرفت و شناخت است نام ما در زمره بهترين زائران ‏امام هشتم‏ عليه السلام از ثرى تا ثريّا، ثبت شود.

 

در جوار حضرت امام رضا عليه السلام بايد از جاذبه ولايت آن بزرگوار بهره‏ مند شويم وروح و جان خود را با جلوه ‏هاى رحمانى جلا داده و جرعه‏ نوش جام ولايت و جان ‏نثار آن حضرت باشيم.

 

   بايد از چشمه ‏سار شفابخش حرم كه برتر از چشمه خورشيد است بهره ‏مند گشته وچنان در چمن ‏زار ولايت جاى گيريم كه چشم از جهان پوشيده و با چابكى براى‏ چاره‏ جويى و فرار از ظلمت به نور ولايت چهارده معصوم ‏عليهم السلام پناهنده شويم.

 

   در حرم امام هشتم‏ عليه السلام به حمد و ستايش خداوند پرداخته و ظهور حجّت الهى امام‏ عصر ارواحنا فداه را خواستار شويم و براى فرارسيدن «دولت كريمه امام زمان عجّل اللَّه‏ تعالى فرجه الشريف»(23) و حكومت آن بزرگوار، دست به نيايش بلنده نموده تا با ظهور وحضور آن حضرت، حجاب غيبت از ميان برداشته شود و مردم از حيرت نجات يابند.

 

   مشهد مقدّس نقطه آمال خلايق است، خادمان حرم دست به سينه ايستاده ‏اند وخوشحالى در سيماى زائران امام هشتم ‏عليه السلام موج مى ‏زند، سيل خروشان خلق باحاجت ‏ها و خواسته‏ هاى گوناگون به سوى حرم سلطان خراسان روى مى ‏آورند. اى كاش؛ همه خواستار ظهور امام زمان عجّل اللَّه تعالى فرجه مى ‏بودند.

 

   پنجره فولاد، درمانگاه درماندگان بى ‏پناه است. مردم با دخيل ‏شدن به آن، به دعا وتوسّل مى ‏پردازند و هر لحظه منتظر خروش درياى رحمت حضرت امام رضا عليه السلام ‏هستند تا با نگاه و دلجويى آن حضرت، دلِ شكسته آنان شاد شده و با حاجت رواشده از دولت ‏سراى آن بزرگوار بازگردند.

 

   زائرانِ بااخلاص با ذوق تمام به زيارت مى‏ پردازند و سعى مى‏ كنند ذهاب و رفت وآمد مردم، فكر و ذهن آنان را مشوّش نكند و با توسّل به حضرت امام رضا عليه السلام دل از ذهب و فضّه شسته، به ذكر ذات پاك الهى مشغول شده و ياد خداوند ذوالجلال را ذخيره آخرت خويش قرار مى ‏دهند.

 

   رأفت و مهربانى حضرت امام رضا عليه السلام با زائرين، روان انسان را شاد مى‏ سازد و جلوه‏ هاى رحمانى در آن روضه رضوان، آموزنده طريق خلوص و روزنه‏ اى براى ‏خودسازى - نه خودستايى - است.

 

   در زيارت حضرت امام رضا عليه السلام زر و زيور زائران نفعى ندارد؛ همان‏ گونه كه زهدِ زاهدان رياكار بى ‏ارزش است. در حرم امام هشتم‏ عليه السلام زنده‏ دلانى كه در زورق ولايت ‏نشسته و با قطرات اشكى كه با اخلاص مى ‏ريزند، امواج عظيم رأفت آن حضرت را به‏ خروش مى ‏آورند و كاملاً مورد توجّه قرار مى‏ گيرند.

 

   در حرم امام هشتم ‏عليه السلام ژنرال ‏هاى لشكر و ژنده‏ پوشان كشور با يك ديد نگاه‏ مى ‏شوند. حضرت امام رضا عليه السلام از ژرفاى افكار همه آگاهند و به آنان‏كه ژست و قيافه‏ خود را آراسته و نيز به ژوليدگان زبان ‏بسته با ژرف ‏بينى نگريسته و از اعماق قلب همه‏ خبر دارند، و در اين ميان آنان كه قلبى بس روشن‏تر از ژنراتورهاى قوى دارند مورد عنايت و توجّه خاصّ واقع مى ‏شوند هرچند ژنده ‏پوش باشند.

 

   برخى از زوّار بهترين سوغات سفر خود را آبى كه از سقّاخانه برداشته ‏اند مى‏ دانند، گويا كه كوثر و سلسبيل، سرچشمه آنند و يا... آنان با نوشيدن جرعه‏ اى از جام آن، بر حضرت سيّدالشهداء عليه السلام سلام و درود مى‏ فرستند و خدا را بر اين نعمت سپاس ‏مى ‏گويند.

 

   درب اين بارگاه هميشه به روى همه گشوده است و مردم با گرفتن شفا و ساير حاجت ‏هاى خود، شاهد رأفت و مهربانى امام رئوف مى ‏شوند و به شكرانه آن، به‏ درود و صلوات مى‏ پردازند. و در هر شهر و ديار با هيجان و شادى، جريان شفايابى راحكايت مى ‏كنند و به اين شيوه همه را شيفته اين بارگاه مى ‏نمايند.

 

   صاحبدلانى كه از صحن‏ها گذشته و صادقانه به حرم مطهّر حضرت امام رضا عليه السلام ‏مشرّف مى ‏شوند، مى ‏دانند كه در طول صدها سال هر جايگاه اين بارگاه، قدمگاه ‏حضرت صاحب الزمان عجّل اللَّه تعالى فرجه است و با صدق و صفا، صورت بر اين خاكِ ‏پاك نهاده و بوسه بر آن مى ‏زنند.

 

   هر روز در كنار ضريح ضامن آهو و در هر ضلع و گوشه حرم، هزاران نفر مهمان وضيفِ امام رضا عليه السلام هستند. نور و ضياء معنوى آن بارگاه، ضمير و باطن آنان را پاك و بهشت را براى ‏شان ضمانت مى ‏كند و نام‏شان در طومار بهشتيان ثبت و ضبط مى‏ گردد.

 

   طايران قدسى كه بر ايوان طلا مى ‏نشينند، مى‏ دانند كه طاق كسرى در برابر آن، مخروبه ‏اى بيش نيست. كوه طور با آنهمه جلالت، شكوه و طمطراق شهر طوس راندارد. كبك و تيهو بلكه هر پرنده و طيفور، آرزوى طوف سقّاخانه‏ اش را مى ‏كند.

 

   برخى از ظاهرپرستان نيز مى‏ دانند: ظفرمندى ظفرمندانِ معنويّت و صاحبان ‏ظرفيّت، در ظلّ عنايت صاحب اين بقعه و بارگاه به مرحله ظهور رسيده است و با نگاه ‏آن حضرت، ظرف دل را از ظلمت و تاريكى رها ساخته ‏اند.

 

   صحن عتيق با سقّاخانه زيبايى كه دارد ياد علمدار كربلا حضرت ابوالفضل ‏عليه ‏السلام و شدّت عاطفه آن حضرت را در خاطره ‏ها زنده مى ‏سازد، چگونه سقّاى‏ دشت كربلا با شدّت عطش از خوردن آب در روز عاشورا امتناع ورزيده و تا جان در بدن داشتند علَم را در دست داشته و با عمّال ابن زياد لعنه اللَّه جنگيدند.

 

   همه از غريب ‏نوازى امام غريب ‏عليه السلام آگاهند و مى ‏دانند كه آن حضرت غمگسار غريبان‏ هستند، غبار غم را از قلب آنان مى ‏زدايند؛ به گونه ‏اى كه فرياد و غريو شادى از قلب ‏غمزدگان بر مى‏ خيزد.

   فرَج و ظهور حضرت مهدى ارواحنا  فداه و فتح و ظفر را در اين بارگاه از خداوند بخواهيد، و فرجام نيك را در اين مكان بدست آوريد تا به درياى فضايل و فيوضات ‏راه بيابيد و با توسّل به امام رئوف‏ عليه السلام براى نجات از فريب فتنه‏ هاى فراوان آخرالزمان ‏و دوران تيره غيبت دعا كنيد.

 

   شهر مقدّس مشهد به قداست معروف است، زائرين و مجاورين آن ديار مقدّس ‏بايد قدر و احترام آن را نگه دارند و تلاش كنند كه ريشه فساد و گناه در آن شهر قطع‏ گردد. مبادا زنان و مردان از قانون شرع تجاوز كرده و با قيافه ‏هاى غيرمشروع قد وقامت خود را در منظر ديد ديگران قرار دهند.

 

   كفشداران پاك‏دل اين بارگاه - كه اظهار ملال نمى‏ كنند – كليد داران گنجينه ‏هاى قرب‏ هستند. آنان به كاروان جويندگان كمال خوش آمد مى‏ گويند و كاميابان كوكب صبح را ارج نهاده و در راه خدمتگزارى به زوّار از هر كوششى دريغ نمى‏ ورزند.

 

   گلدسته‏ هاى حرم، گمشدگان راه را هدايت مى‏ كنند و با قد كشيده و استوار خود، گرفتاران گوشه ‏نشين و كهنسالان قدخميده را درس اميد و ثبات قدم آموخته و به همه ‏مى ‏آموزند كه گشوده‏ شدن گره هاى كور در اين آستان، در گرو ايمان و يقين است، ازيأس و سرافكندگى گريزان و همچون ما سربلند باشيد.

 

   لطف و كرم حضرت امام رضا عليه السلام زبانزد خاصّ و عامّ است، همه مى ‏توانند از اين ‏بارگاه، لاله لاهوتى، لؤلؤ لالا يا لعل گهربار بگيرند. كليد دنيا و آخرت در دستان ‏حضرت امام رضا عليه السلام است، هر لحظه اميدوار باشيد و يأس و نااميدى را - كه لشكر نفس و شيطان است - شكست دهيد.

 

   زيارت حضرت امام رضا عليه السلام مشكل گشاى همه و مايه اميد مردم هر مرز و بوم ‏است. آنان كه با ايمان و يقين به اين بارگاه مشرّف مى ‏شوند، به اميد و آرزوى خود رسيده و مدال افتخارِ لطف و عنايت حضرت امام رضا عليه السلام را بر سينه مى ‏زنند.

 

   در اين زمان نقّاره ‏خانه حضرت امام رضا عليه السلام، هنگام طلوع و غروب خورشيد را به ‏اطّلاع مردم مى ‏رساند؛ ولى روزى فرا مى ‏رسد كه ناگهان ناكامى‏ ها، ناگوارى ‏ها و... به ‏پايان مى‏ رسد و از آن مكانِ مرتفع نداى «نَصْرٌ مِنَ اللَّهِ وَفَتْحٌ قَريب»، بلند مى شود. آن‏ روز، نوبت نيك‏ فرجامانِ جهان است.

 

   با توجّه، وارد حرم مطهّر شويد؛ تا مى ‏توانيد از هنگام ورود تا وقت خروج، حالت‏ حضور در خدمت حضرت امام رضا عليه السلام را رعايت كنيد، از وهم، خيال و وسوسه ‏بپرهيزيد. از آن بزرگوار بخواهيد شما را براى خدمتگزارى به مقام والاى ولايت اهل ‏بيت‏ عليهم السلام موفّق نمايند.

 

   هماى رحمت حضرت امام رضا عليه السلام بر سر همگان سايه مى ‏افكند و همه زوّار از الطاف بيكران و همايونى آن امام هُمام بهره‏ مند مى ‏گردند؛ به اين جهت در هنگام‏ زيارت، حواسّ خود را جمع نموده و هشيار باشيد و همواره متوجّه آن حضرت بوده‏ و مواظب باشيد فكر شما به اين سو و آن سو جلب نشود.

 

   هميشه به ياد داشته باشيد: پيامبران الهى و اولياء خدا با پذيرش ولايت اهل ‏بيت‏ عليهم السلام، به كمك دين خداى يكتا و يگانه پرداخته ‏اند. از امام هشتم‏ عليه السلام طلب يارى‏ كنيد و با يقين از آن حضرت بخواهيد شما را از ياران و ياوران امام عصر ارواحنا فداه قرار دهند تا در صف يارى كنندگان دين خدا باشيد.


22) در اين قسمت هر يك از حروف الفباء به ترتيب، به وسيله كلمه اى كه در اوّل آن قرار گرفته‏ اند، هشت بار - به نام امام‏ هشتم ‏عليه السلام - تكرار شده ‏اند.

23) نام كتابى است از مؤلّف، پيرامون شكوفايى عقل و انديشه، پيشرفت دانش و بينش، توسعه اقتصادى و... در حكومت ‏آينده جهان با نكته ‏هاى تازه، مهمّ  و حياتى.

 

    بازدید : 9623
    بازديد امروز : 16419
    بازديد ديروز : 19024
    بازديد کل : 127581580
    بازديد کل : 88862809