امام صادق علیه السلام : اگر من زمان او (حضرت مهدی علیه السلام ) را درک کنم ، در تمام زندگی و حیاتم به او خدمت می کنم.
كودك باايمان در خدمت حضرت امام رضا عليه السلام

كودك باايمان در خدمت

حضرت امام رضا عليه السلام

چون حضرت امام رضا عليه السلام مظهر مهربانى و خُلق حسن مى ‏باشند يك بحث مهمّ ‏اخلاقى را عنوان مى‏ كنيم. قبل از آنكه به اين بحث بپردازيم، روايت بسيار جالبى را از حضرت امام رضا عليه السلام عنوان مى‏ كنيم و سپس به نتيجه ‏گيرى از آن مى ‏پردازيم:

در تفسير امام حسن عسكرى‏ عليه السلام روايت شده است:

در مقابل حضرت امام رضا عليه السلام اسب چموشى بود و گروهى در آنجا بودند كه ‏اسب ‏هاى چموش را رام مى ‏كردند، و لى هيچ‏يك از آن‏ها جرأت نمى‏ كرد بر آن اسب سوار شود، و اگر سوار مى ‏شد جرأت نمى‏ كرد آن را راه ببرد، از ترس اينكه ‏مبادا اسب دست‏هايش را بلند كرده و او را به زمين پرتاب كند و با سم خود او را لگدمال نمايد.

در اين ميان، كودك هفت ساله ‏اى پيدا شد و عرض كرد: اى فرزند رسول خدا؛ آيا اجازه مى ‏دهى بر آن اسب سوار شوم و او را راه ببرم و رام كنم؟

فرمود: تو اين كار را مى ‏كنى؟ عرض كرد: بلى.

فرمود: چگونه اين كار را انجام مى‏ دهى؟ عرض كرد:

لأنّي قد استوثقت منه قبل أن أركبه بأن صلّيت على محمّد وآله الطيّبين ‏الطاهرين مائة مرّة، وجدّدت على نفسي الولاية لكم أهل البيت.

قبل از اين ‏كه سوار او شوم از او خاطر جمع شده و اطمينان حاصل مى كنم، به اين ‏وسيله كه بر محمّد و آل طاهرين او صد مرتبه صلوات مى ‏فرستم و بر خودم ولايت ‏شما اهل بيت را تجديد مى ‏كنم و تازه مى‏ گردانم.

حضرت امام رضا عليه السلام فرمود: سوار شو.

او سوار شد، سپس فرمود: او را راه بينداز.

پس اسب را راه انداخت و پيوسته او را راه برد و دوانيد تا اينكه او را خسته و ناتوان‏ كرد به طورى كه ناله اسب بلند شد و عرض كرد: اى فرزند رسول خدا؛ امروز اين ‏اسب ‏سوار مرا خسته و دردمند نمود، يا مرا معاف بدار و يا تحمّل و طاقت مرا افزون كن.

پسر بچّه گفت: آنچه براى تو بهتر است - كه سوارى دادن به مؤمن باشد - آن را درخواست كن.

حضرت امام رضا عليه السلام فرمود: راست گفت، بعد براى اسب دعا نمود كه: خدايا؛ به او تحمّل بيشتر و توان افزونتر مرحمت فرما.

اسب آرام گرفت و به راه خود ادامه داد. سپس وقتى كه پسر بچّه از اسب پياده ‏شد، حضرت امام رضا عليه السلام به او فرمود: از اين چهارپايان كه در خانه ‏اند، يا از غلامان و كنيزان و يا اموالى كه در خزانه است هر چه را مى‏ خواهى درخواست‏ كن، همانا تو مؤمن هستى و خداوند تو را در دنيا به ايمانت مشهور ساخت.

پسربچّه گفت: اى فرزند رسول خدا؛ آيا اجازه مى‏ دهى درخواست خود رامطرح كنم؟

فرمود: اى مؤمن؛ پيشنهاد كن و آنچه مى‏ خواهى مطرح نما؛ همانا خداوند تبارك و تعالى تو را به انديشه درست توفيق دهد.

عرض كرد: سل لي ربّك التقيّة الحسنة، والمعرفة بحقوق الإخوان، والعمل بما أعرف من ذلك.

براى من از خداوند تقيّه ‏اى نيكو و شناخت حقوق برادران و عمل كردن به آنچه ‏شناخته ‏ام تقاضا نما.

حضرت امام رضا عليه السلام فرمود:

قد أعطاك اللَّه ذلك، لقد سألت أفضل شعار الصالحين ودثارهم.

خداوند آن را به تو عطا فرمود، و هر آينه بهترين نشانه و زيور بندگان صالح و آنچه‏ آبروى آن‏ها را حفظ مى‏ كند درخواست كردى.(67)


67) قطره ‏اى از درياى فضائل اهل بيت ‏عليهم السلام: 615/1 به نقل از تفسير امام عسكرى ‏عليه السلام: 323 ح 170، بحار الأنوار: 416/75  ضمن ح 68 و مدينة المعاجز: 100/7 ح 102.

 

    بازدید : 8959
    بازديد امروز : 3016
    بازديد ديروز : 23196
    بازديد کل : 127601165
    بازديد کل : 88872601