امام صادق علیه السلام : اگر من زمان او (حضرت مهدی علیه السلام ) را درک کنم ، در تمام زندگی و حیاتم به او خدمت می کنم.
پيش ‏گفتار

    مقدّمه  (1)

    حمد و سپاس خدايى را كه ما را آفريد ، و پيامبر خود را كه خاتم انبياء است به سوى ما فرستاد و ولايت اوليايش ، ائمّه هدى عليهم السلام را براى ما آشكار گردانيد براى كامل كردن دين(2) و روى آوردن به عمل ‏ها(3) و ما را به سوى مكارم اخلاق(4) و بدست آوردن پاداش كردارها(5) هدايت نمود تا در بهشت(6) وارد شويم و در بوستان‏ هاى ابدى بهشت(7) جاويد بمانيم و به جايگاه بلندمرتبه و رفيع(8) در بهشتى كه خانۀ آسايش است(9) برسيم تا فرشتگان را مشاهده كنيم كه خطاب به ما بگويند : «سَلامٌ قَوْلاً مِنْ رَبٍّ رَحيمٍ » (10) ؛ «سلامى كه گفتارى از پروردگار مهربان است» .

    و درود و سلام بر آخرين پيامبران و فرستادگان خدا ، ابى القاسم محمّد ، كه درود خدا بر او و بر خاندان پاكش باد ، همان بزرگوارانى كه براى بيان وظايف بشريّت(11) با بهترين و پاكيزه ‏ترين كلمات(12) و ارشاد بندگان به سوى درياهاى نور(13) ، آمدند . آن هم در پرتو چراغى(14) كه مانند «ستاره‏اى درخشان از درخت پربركت زيتون افروخته باشد»(15) ، و روشن‏گر راه ‏هاى عارفان(16) است ، عارفانى كه اراده رسيدن به شهر علم و حكمت را داشته ، و از درب رستگارى(17) وارد آن شهر گشته ‏اند .

    و سلام و درود مخصوص ، بر آخرين اين خاندان نور و رحمت ، قائم ايشان ، صاحب دعوت نبوى ، و نيرو و توان حيدرى ، و پاكدامنى فاطمى ، و بردبارى حسنى ، و شجاعت حسينى ، و عبادت سجّادى ، و سنّت‏ هاى نيكو و برجاى ماندنى باقرى ، و آثار و نشانه‏ هاى جعفرى ، و دانش‏ هاى كاظمى ، و برهان ‏هاى رضوى ، و سخاوت تقوى ، و پاكى نقوى ، و شكوه عسكرى ، و غيبت الهى ، قيام‏ كنندۀ به حقّ و كسى كه مردم را به سوى راستى مطلق فرا مى ‏خواند ، كلمۀ الهى و امان الهى و برهان خداوند ، پيروز به امر او و دافع از حريم او ، امام پنهان و آشكار ، برطرف كنندۀ غصّه ها و سختى‏ ها ، صاحب كرم و بخشش ‏ها ، امام به حق ابى القاسم محمّد بن الحسن صاحب عصر و زمان ، جانشين خداوند و امام انسان‏ ها و جنّيان ، كسى كه ستارۀ درخشان(18) در شب بسيار تاريك است ، و هم اوست كه ايمنى‏ دهندۀ از خطرهاى سفرها و زمان‏ ها(19) است . او که سپر حفظ كننده(20) در سختى‏ ها و گرفتارى‏ هاست .

    اين كتاب ، اثر ناچيزى است از بندۀ ضعيف و فانى ، به عنوان هديه به شما اى سرور مهربان و بزرگوار ؛ اگر مورد قبول قرارش دهى منّتى است عظيم از سوى پروردگار منّان ؛ كه به وجود مبارك شما و بخشش بى‏ پايان شما اى صاحب زمان بر من منّت نهاد و اين كتاب با قبول شما ، براى من باقيات صالحات(21) و توشۀ روز جزا(22) براى روزى كه «ثروت و فرزندان ، نفعى نمى ‏بخشد»(23) قرار مى گيرد، و نيز وسيلۀ رستگارىِ‏ سئوال كننده(24) و چراغ شب زنده ‏دار(25) خواهد شد، براى هر كسى كه آن را بخواند و كليد رستگارى(26) را براى گشودن درهاى رحمت الهى(27) طلب كند .

    اميدوارم به واسطۀ قبول نيكوى شما - اى صاحب بخشش و بزرگوارى - اين كتاب آگاهى دهندۀ دوست(28) در راه كشف كليدهاى عالَم غيب(29) گردد ، براى كسى كه آن را با تأمّل و درنگ مى‏ خواند و ان شاء اللَّه به واسطۀ آن در گروه اولياء مقرّبت درخواهد آمد ، همان‏هايى كه داراى ساز و برگ‏هاى نيرومند(30) هستند ، كه خداوند آنان را براى يارى شما آماده كرده تا شما را يارى و كمك كنند .

    پس اى عزيز ؛ «مَسَّنا وَأَهْلَنَا الضُّرُّ وَجِئْنا بِبِضاعَةٍ مُزْجاةٍ فَأَوْفِ لَنَا الْكَيْلَ وَتَصَدَّقْ عَلَيْنا إِنَّ اللَّهَ يَجْزِي الْمُتَصَدِّقينَ»(31) ؛ «ما و خاندان‏مان گرفتار شده‏ ايم ، و سرمايه ناچيزى آورده ‏ايم ؛ پس ، پيمانه ما را پر كن و به ما صدقه بده ؛ همانا خداوند صدقه دهندگان را پاداش مى ‏دهد» .

    اين كتاب مجموعه‏ اى است از نمازها و دعاها و زيارت‏هايى كه از ناحيۀ مقدّسۀ حضرت صاحب الزمان ارواحنا فداه به دست ما رسيده و يا در مورد حضرت بقيّة اللَّه حجّة بن الحسن العسكرى صاحب ولايت كامل و فرمانروايى مطلق در عالم وجود - كه برترين درود و سلام بر او و اجداد گرامى ‏اش باشد - نقل شده است .

    مؤلّف ، در گردآورى دعاها و زيارات و ... كه در كتب معتبر(32) آمده و به دستش رسيده سعى داشته است و ادّعا ندارد كه اين كتاب مجموعۀ كاملى از همۀ دعاها و ... باشد . زيرا عصر غيبت و دورى ما از حضرت حجّت ارواحنا فداه باعث شده بسيارى از دعاهاى صادر شده از ناحيۀ مقدّسه از دسترس ما دور بماند همانند بسيارى از نمازها و زيارات و اذكار ؛ چون با كمال تأسّف در عصر غيبت به خاطر دورى و نيز غفلت ما از ساحت شريف امام ارواحنا فداه ، بسيارى از آنچه كه از ناحيۀ مقدّسه صادر شده است را نمى‏ يابيم .

    چه بسا برخى از اين مطالب به دوستان بزرگوارشان رسيده كه بنا به دلايلى از ما پنهان كرده ‏اند و در جايى ثبت نكرده‏ اند . براى اثبات اين ادّعا ماجرايى را كه براى عالم ربّانى مرحوم آية اللَّه حاج شيخ مرتضى حائرى رضوان اللَّه تعالى عليه اتّفاق افتاده است نقل مى‏ كنيم ؛ ايشان چنين فرمودند :

    دوستى داشتم كه با حضرت حجّت صلوات اللَّه عليه در ارتباط بود و گاهى پيش من مى‏ آمد و تا اوّل انقلاب در ايران ، پيوسته باهم ارتباط داشتيم ؛ ولى پس از انقلاب ، پيش من نيامد و او را زيارت نكردم . به هر حال زمانى براى من مشكلى پيش آمده بود و در همان ايّام با او در ميان گذاشتم و حلّ آن را از او درخواست كردم . آن مشكل اين بود كه بعضى از طلبه ‏ها و نيز افراد ديگر به من مراجعه مى‏ كردند و كمك مى‏ خواستند ، و من بعضى از آن‏ها را نمى‏ شناختم و به همين دليل شك مى‏ كردم كه بايد به آنان كمك كنم ، يا نه؟

    چون اگر به كسى كه او را نمى‏ شناسم كمك كنم ممكن است مستحقّ نباشد و در صورت كمك نكردن ، اين احتمال وجود دارد كه او محتاج و مستحقّ واقعى باشد .

    وقتى اين مشكل را با ايشان - كه با امام زمان صلوات اللَّه عليه در ارتباط بودند - در ميان گذاشتم ، به من گفتند : من إن شاء اللَّه جواب را از امام ارواحنا فداه برايتان مى‏ آورم .

    وى از پيش من رفت و بعد از چند روز برگشت و دعايى از طرف حضرت حجّت ارواحنا فداه به من عطا كرد و گفت : اگر كسى از تو چيزى خواست و تو او را نمى‏ شناختى اوّل اين دعا را بخوان و بعد به او چيزى بده . همانا حضرت حجّت ارواحنا فداه فرمودند :

    وقتى كه اين دعا را بخواند امكان ندارد مراجعه كننده بتواند اين مال را در جايى كه رضاى ما نباشد مصرف كند .

    و آن دعا مختصر بود و من مكرّر شاهد بودم كه آن مرحوم هنگامى كه شخص ناشناسى به ايشان مراجعه مى ‏كرد آن را مى‏ خواندند .

    غرض از نقل اين قضيّه مهمّ - كه پذيرش آن براى بعضى مشكل است - اين بود كه بدانيد همۀ آنچه كه از ناحيۀ مقدّسه صادر شده به دست ما نرسيده است و بسيارى از دعاها و زيارات و نمازها در قلب پاك دوستان آن حضرت مانده و براى مردم ظاهر نكرده‏ اند تا وارد خاك شده ‏اند .

    محدّث نورى رحمه الله مى ‏فرمايد : گروهى از علماى مورد اعتماد به من خبر دادند كه صاحب الأمر ارواحنا فداه را در حال بيدارى ديده ‏اند و معجزات متعدّدى را از آن حضرت مشاهده كرده ‏اند و آن حضرت بسيارى از اخبار غيبى را به ايشان خبر داده است و ايشان را به دعاهاى مستجاب دعا نمودند ؛ و آن‏ها را از خطرهاى هلاكت ‏بار نجات داده ‏اند كه كلمات را ياراى توصيف و تفصيل آن‏ها نيست .(33)

    و آنچه را كه ما در اين كتاب گرد آورده ‏ايم در كتاب‏هاى معتبر آمده است و اين تأليف از الطاف خداوند مهربان در حقّ من است . آنچه از زيبايى و خوبى كه در اين كتاب مى ‏بينيد از تأييدات حضرت بقيّة اللَّه صلوات اللَّه عليه مى‏ باشد و آنچه كمبود و اشتباه در اين كتاب مشاهده كنيد از ناحيۀ مؤلّف مى‏ باشد .

    از خداوند تعالى اميد دارم كه راستى و اخلاص عطا  كند و اين كتاب را نيز وسيلۀ تذكّر و راهى براى نزديك شدن به خدا و ولىّ او حضرت صاحب الأمر ارواحنا فداه قرار دهد .

    اين كتاب(34) علاوه بر مقدّمه و خاتمه ، داراى دوازده «باب» است ، همان گونه كه :

 إنّ الشهور عنداللَّه اثنى عشر شهراً ، وأنّ الأئمّة اثنى عشر إماماً ، وأنّ النقباء اثنى عشر نقيباً .(35)

 همانا تعداد ماه ‏ها نزد خداوند ، دوازده ماه است و امامان نيز دوازده نفر هستند و به درستى كه نقيبان نيز دوازده نفرند .

    و بدانيد كه :

«إِنَّ هذِهِ تَذْكِرَةٌ فَمَنْ شاءَ اتَّخَذَ إِلى رَبِّهِ سَبيلاً »(36) . « فَاقْرَؤُوا ما تَيَسَّرَ مِنْهُ وَأَقيمُوا الصَّلاةَ وَآتُوا الزَّكاةَ وَأَقْرِضُوا اللَّهَ قَرْضاً حَسَناً وَما تُقَدِّمُوا لِأَنْفُسِكُمْ مِنْ خَيْرٍ تَجِدُوُهُ عِنْدَ اللَّهِ هُوَ خَيْراً وَأَعْظَمَ أَجْراً وَاسْتَغْفِرُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحيمٌ »(37) .

 همانا اين يك وسيلۀ يادآورى است؛ پس هر كه خواهد راهى به سوى پروردگارش در پيش گيرد . هر چه از آن مى ‏توانيد بخوانيد ؛ و نماز را بپا داريد و زكات بپردازيد و براى خدا قرض و وام نيكو بدهيد و (بدانيد) هر خير و خوبى كه براى خويشتن پيش بفرستيد ، آن را نزد خداوند بهتر و با پاداشى بزرگ‏تر خواهيد يافت ؛ و از خداوند طلب آمرزش كنيد ؛ همانا خداوند آمرزندۀ مهربان است .


1) لازم به ذكر است كه مؤلّف محترم در اين مقدّمه از فنون بلاغت استفاده كرده ، به اين گونه كه ضمن مقدّمه نام تعدادى از كتاب‏ هايى كه در اين نوشته مورد استفاده قرار گرفته ، ذكر نموده كه حُسن آن در متن عربى كتاب به خوبى جلوه‏ گر است ؛ به اين فنّ در اصطلاح علم بديع و بلاغت «براعت استهلال» مى‏ گويند . (ويراستار)

2) كتاب «كمال الدين» ، تأليف : محدّث بزرگوار شيخ صدوق رحمه الله .

3) كتاب «إقبال الأعمال» ، تأليف : عالم جليل القدر سيّد بن طاووس رحمه الله .

4) كتاب «مكارم الأخلاق» ، تأليف : عالم بزرگوار ابو نصر حسن طبرسى رحمه الله .

5) كتاب «ثواب الأعمال» ، تأليف : محدّث بزرگوار شيخ صدوق رحمه الله .

6) كتاب «دار السلام» ، يكى تأليف : محدّث نورى رحمه الله ، و ديگرى تأليف : عالم بزرگوار شيخ محمود عراقى رحمه الله .

7) كتاب «جنّات الخلود» ، تأليف : عالم بزرگوار امامى خاتون آبادى رحمه الله .

8) كتاب «المقام الأسنى» ، تأليف : عالم جليل القدر كفعمى رحمه الله .

9) كتاب «جنّة المأوى» ، تأليف : محدّث نورى رحمه الله .

10) سورۀ يس ، آيۀ 58 .

11) كتاب «تكاليف الأنام» ، تأليف : عالم محترم على اكبر همدانى رحمه الله .

12) كتاب «الكلم الطيّب» ، تأليف : عالم بزرگوار سيّد على خان مدنى رحمه الله .

13) كتاب «بحار الأنوار» ، تأليف : علّامه مجلسى رحمه الله .  

14) كتاب «المصباح» ، تأليف : عالم جليل القدر كفعمى رحمه الله .

15) «كَوْكَبٌ دُرِّيٌّ يُوقَدُ مِنْ شَجَرَةٍ مُبارَكَةٍ زَيْتُونَةٍ » ؛ سورۀ نور ، آيۀ 35 .

16) كتاب «منهاج العارفين» ، تأليف : عالم بزرگوار محمّد حسن سمنانى رحمه الله .

17) كتاب «باب السعادة» ، تأليف : عالم شهير فيض كاشانى رحمه الله .

18) كتاب «نجم الثاقب» ، تأليف : محدّث نورى رحمه الله .

19) كتاب «الأمان من أخطار الأسفار والأزمان» ، تأليف : عالم بزرگوار سيّد بن طاووس ‏رحمه الله .

20) كتاب «الجنّة الواقية» ، منسوب به عالم عاليقدر مير داماد رحمه الله و همچنين عالم بزرگوار كفعمى رحمه الله .

21) كتاب «الباقيات الصالحات» ، تأليف : محدّث قمى رحمه الله .  

22) كتاب «زاد المعاد» ، تأليف : علّامۀ مجلسى رحمه الله .

23) «لايَنْفَعُ مالٌ وَلا بَنُونٌ » ؛ سورۀ شعراء ، آيۀ 88 .  

24) كتاب «فلاح السائل» ، تأليف : عالم بزرگوار سيّد بن طاووس رحمه الله .

25) كتاب «مصباح المتهجّد» ، تأليف : عالم بزرگوار شيخ طوسى رحمه الله .

26) كتاب «مفتاح الفلاح» ، تأليف : عالم نامى شيخ بهائى رحمه الله .

27) كتاب «فتح الأبواب» ، تأليف : عالم بزرگوار سيّد بن طاووس رحمه الله .

28) كتاب «تبصرة الولي» ، تأليف : علّامه سيّد هاشم بحرانى رحمه الله .

29) كتاب «مفاتح الغيب» ، تأليف : علّامۀ مجلسى رحمه الله .

30) كتاب «العدد القويّة» ، تأليف : عالم جليل القدر رضى الدين حلّى رحمه الله .

31) سورۀ يوسف ، آيۀ 88 .

32) بنا بر قاعدۀ «تسامح در ادلّۀ سنن» و همچنين «اخبار من بلغ» دقّت بسيار در اسناد ادعيه و زيارات وارده لازم نيست . ولى نبايد قاعدۀ «تسامح در ادلّۀ سنن» و «اخبار من بلغ» را دستاويز قرار داده و هر گونه دعا و زيارت را اگر چه جعلى باشد براى ديگران نقل نمائيم و يا خود به خواندن آنها سرگرم شويم ؛ بلكه بايد از اين گونه دعاها و زيارت‏ها دورى بجوئيم ؛ زيرا علاوه بر مضمون ‏هاى اشتباهى كه در بسيارى از اين قبيل ادعيه و زيارات وجود دارد ، آن قدر دعاها و زيارات وارده از خاندان بيت وحى عليهم السلام در دسترس ما وجود دارد كه نيازى به رجوع و نقل و يا خواندن دعاها و زيارت‏هائى كه مدركى ندارند ، نداريم .

    با توجّه به اين حقيقت ، ما آن قسمت از دعاها و زيارت‏هائى را كه در منابع معتبر وجود ندارد نقل نمى ‏كنيم ، و نمازها ، دعاها و زيارات‏ هايى را در اين كتاب مى ‏آوريم كه در منابع و مصادر قديم و كتاب‏ هاى معتبر وجود دارند و به جز موارد اندكى متعرّض اختلاف نسخه‏ ها نمى‏ شويم تا خواننده سر در گم نشده و متحيّر نگردد . كسانى كه مى‏ خواهند از اختلاف نسخه ‏ها آگاه شوند به كتاب «الصحيفة المباركة المهديّة» مراجعه نمايند .

33) دار السلام : 137/2 .

34) كتاب «الصحيفة المباركة المهديّة» با اضافاتى كه پس از چاپ اوّل به آن افزوديم داراى بيش از چهار صد و پنجاه نماز ، دعا ، زيارت ، استخاره ... است ، از آنجا كه باب چهارم ، پنجم ، يازدهم و دوازدهم آن - يعنى دعاهايى كه امام عصر (ارواحنا فداه) براى افراد يا عليه ديگران نموده‏ اند و همچنين دعاهايى كه هنگام ولادت قرائت نموده ‏اند و دعاهايى كه در ضمن دعاهاى ديگر و همچنين زيارات دربارۀ آن بزرگوار وارد شده است - داراى جنبۀ تخصّصى مى‏ باشد و براى اهل تحقيق مفيد است و از نظر قرائت براى عموم فايده نداشت حذف نموده و با تغييراتى در ترتيب و تبويب آن ، كتاب «الصحيفة المهديّة يا المختار من الصحيفة المباركة المهديّة» تدوين گرديد تا إن شاء اللَّه مورد استفادۀ عموم قرار گيرد .

    و اين كتاب - صحيفۀ مهديّه - ترجمه آن است كه اكنون در اختيار شما قرار دارد .

35) بحار الأنوار : 399/36 .

36) سورۀ مزّمّل ، آيۀ 19 .  

37) سورۀ مزّمّل ، آيۀ 20 .

 

 

 

 

 

 

 

 

    بازدید : 11972
    بازديد امروز : 15253
    بازديد ديروز : 19532
    بازديد کل : 128847797
    بازديد کل : 89513875