امام صادق علیه السلام : اگر من زمان او (حضرت مهدی علیه السلام ) را درک کنم ، در تمام زندگی و حیاتم به او خدمت می کنم.
اندیشۀ حسینی، مهدوی و نقش آن در تفکّر شیعه از منظر اندیشمندان غربی

راز مهدویّت و عاشورا

 

اندیشۀ حسینی، مهدوی

و نقش آن در تفکّر شیعه از منظر اندیشمندان غربی

اندیشۀ مهدویّت در اسلام ـ به ویژه روایت شیعی ـ به دلایل گوناگونی مورد توجّه و بررسی بسیاری از اندیشمندان غربی(1) قرار گرفته است. فارغ از هدف این متفکّران از بررسی و اظهار نظر در این موضوع، مباحث مطرح شده از سوی این افراد، حاوی نکات خاص و برجسته ای است که قابل تأمّل و دقّت می باشد.

یکی از مباحثی که در این باره در ذیل مقالات متعدّد نویسندگان غربی نمود دارد، نقش قیام امام حسین علیه السلام و حادثۀ کربلا در شکل گیری و هدف دهی به اندیشۀ مهدویّت نزد شیعه است. اکثر این پژوهشگران به ارتباط حرکت امام حسین علیه السلام علیه ظلم حاکمان و نیز نقش شهادت او و یاران و همراهانش در پایه گذاری اوّلیۀ مفهوم مهدویت در سیر تکاملی اندیشۀ شیعی، اذعان دارند و حتّی انتقام گیری حضرت مهدی عجّل الله تعالی فرجه الشریف از خون شهید کربلا را از جمله اهداف مهمّ قیام ایشان دانسته اند. از آنجا که دقّت در نوشته های این اندیشمندان، هم ما را در دریافت نوع نگاه ایشان به این دو مفهوم بنیادین راهنمایی می کند و هم می تواند به نوعی ما را از اشکالات خود در طرح این مباحث آگاه کند، این نوشتار تنظیم شده است.

 

پایگاه اطّلاع رسانی حوزه

مجله  /  امان  /  آذر و دیماه 1390 ، شماره 33

------------------------------------------------------------------------

(1) منظور از غرب، صرف کشورهای اروپایی و آمریکایی نیست؛ بلکه هر کسی را که آبشخور اندیشۀ او مفاهیم و بنیان &zwn ; های فکری غرب هست، می توان اندیشمند غربی دانست.

 

 

    بازدید : 141